Zuivelproducten (melk en yoghurt van dierlijke of plantaardige oorsprong, kazen, …) worden gekenmerkt door hun hoogstaande proteïnen en calcium. Dit laatste mineraal speelt een heel belangrijke rol voor het geraamte. Dat geldt voor elke leeftijdscategorie. Bij kinderen voor de groei, bij volwassenen voor onderhoud van beendermassa en bij bejaarden om de afbouw van de botmassa te remmen. Om de aanbevolen hoeveelheid calcium te bereiken, is het raadzaam om zeker twee porties per dag calciumrijke producten in te nemen. Niet alleen in zuivelproducten maar ook in een heel aantal ander soort producten zit er veel calcium. Voorbeelden hiervan zijn vis, brocoli, chinese kool, radijzen, postelein, rammenas, spinazie, abrikozen, appels, dadels, kiwi’s en pruimen.
Het is zeer belangrijk om weet te hebben van deze producten aangezien meer en meer mensen problemen hebben om de melksuiker, oftewel lactose, te verdragen. Vele hebben last van spijsverteringsproblemen door een intolerantie aan lactose, waardoor geen koemelkproducten mogen gegeten of gedronken worden. Mensen met deze spijsverteringsproblemen kunnen gebruik maken van de sojaproducten, op basis van gemalen sojabonen. Deze producten zijn arm aan verzadigde vetzuren en bevatten geen cholesterol, in tegenstelling tot het vet uit koemelk.