In de rubriek ‘de gezonde wandeling’ gaan we stilstaan bij enkele essentiële elementen uit de gezondheidsdriehoek. Welke bestanddelen heeft ons lichaam nodig om optimaal te kunnen functioneren en waarom? Deze week starten we met het hoofdbestanddeel in ons lichaam en in onze voeding: WATER!
Een volwassen mens bestaat voor ongeveer 70% uit water. Een deel van dit water bevindt zich in het bloed, de rest in de samenstelling van de organen. Dat zegt genoeg over het belang van deze voedingsstof die afvalstoffen uit het lichaam verwijdert, onze lichaamstemperatuur regelt en vitaminen, voedingsstoffen en andere mineralen door ons lichaam vervoert.
Om vochtverlies op te vangen, heeft een volwassenen gemiddeld 2,5 liter water per dag nodig. 1,5 liter moet aangevoerd worden door te drinken, de rest via de voeding. Het is beter regelmatig kleine hoeveelheden te drinken dan 3 x grote glazen. De uitwisseling van voedingsstoffen met het bloed verloopt immers vrij traag via de wanden van de dunne darm, vandaar dat het dus geen zin heeft om het lichaam te overbelasten.
Eén gedachte over “Gezonde wandeling, deel 1: water”
Reacties zijn gesloten.