LICHAMELIJKE NABIJHEID… OP AFSTAND…

Beste mensen

Voor de sociale beesten onder ons is het even wennen de nabijheid van de mensen die we gewend zijn te zien, te moeten missen.

Lichamelijk contact is nochtans één van onze basisbehoeften, zoals drinken en eten.

Wetenschappelijke studies toonden zelfs aan dat baby aapjes eerder zouden sterven door gebrek aan lichamelijke nabijheid van de moeder dan door gebrek aan melk.

Voordelen van lichamelijke aanraking

Eerst en vooral wordt bij lichamelijke nabijheid en contact een stof vrijgezet in de hersenen die enerzijds zorgt voor een blij gevoel, anderszijds ook voor een bloeddrukverlagend effect.

Aanraking zorgt voor een verbonden gevoel, het geeft je het signaal dat je geliefd bent

Regelmatig lichamelijk contact zorgt ervoor dat je in staat bent om meer en kwalitatievere relaties aan te gaan met mensen uit je omgeving.  Hechtingsproblematiek komt ook vaakst voor bij kinderen of volwassenen die te weinig fysieke nabijheid gekend hebben op een positieve manier.

Lichamelijke aanraking zorgt voor tactiele input, ons tastzintuig wordt getraind en we scherpen ons ‘voelen’ aan.  Hoe beter we leren (aan)voelen, hoe makkelijker het wordt de buitenwereld te doorgronden.  We leren voeling krijgen met ons eigen lichaam en de reacties die ons lichaam geeft op het lichamelijk contact; bovendien helpt het ons ook om voeling te krijgen met de ander.

Hoe blijven we ons tastorgaan voeden in deze tijden?

Een mooie vorm van lichamelijk contact met onszelf of een ander is voetmassage en voetreflexologie.

Vanuit de Oosterse geneeskunde weten we dat de voet als het ware een spiegel is voor de rest van ons lichaam.  Heel veel zenuwbanen die vanuit onze spieren, klieren of organen komen, eindigen in de voet.  Onderweg op de baan komen er afvalstoffen vrij die allemaal meegevoerd worden naar beneden.  Logisch dus dat bij het drukken op enkele punten op de voet, pijn wordt ervaren.  Door deze punten los te maken, kan deze stof afgevoerd worden.

Ga dus even bij jezelf op zoek naar de pijnpunten in je voeten of probeer het bij een huisgenoot.  Met je duim kun je een lichte druk geven en bij pijn, kun je proberen om dit punt lichtjes te masseren tot de pijn wat wegebt.  De typische duimtechnieken en handgrepen zijn te moeilijk om via deze weg uit te leggen.  Ga op je intuïtie af of luister naar de patiënt die je aan het behandelen bent.

Veel plezier!

 

LICHAMELIJKE NABIJHEID… OP AFSTAND…
Schuiven naar boven